Arena Älven
Projektet Arena älven syftar till att göra älven till en aktivitetsarena, motions-och rekreationsplats samt att älven ska bli en naturlig mötesplats för sociala samvaro, oavsett intresse och härkomst. Projektet ska kort sagt bidra till ett hållbart näringsliv med aktiviteter kopplade till naturnära upplevelser helt utan eller med låg miljöpåverkan.
Bakgrunden till projektet bottnar i att det för 3 år sedan endast fanns en isväg för boenden att transportera sig över älven mellan de två stadsdelarna i Lycksele. För två år sedan gjorde Gold of Lappland en skrivelse till Lyckele kommun om en utökning av gånstråk på älven tillsammans med en satsning lånesparkar. Skrivelsen fick gehör och implementerades med omedelbar verkan. Samtidigt byggde föreningen Retreoevent i samverkan med lokala företag ett vindskydd på älven där isvägarna korsades. Detta gjorde att det skapades en mycket poulär mötesplats som nyttjades av såväl skola, barnomsorg samt att det blev en mötesplats för frilufsaktiviteter, lokalbefolkningen och Lyckseles utländska gäster. Nu skriver man i projektetansökan för projektet att turistiska företag sett ett värde i att satsa på vinterturism, varav flera researrangörer har besökt Lycksele, där budskapet framgår tydligt: Varför gör ni inget av er älv?
På så vis har projektet Arena Älven vuxit fram. Visionen med projektet Arena Älven är större än självaste projektets innehåll och det finns flertalet aktörer som visat sitt intresse för utveckling av älven genom att man exempelvis har byggt vindskydd runt älven samt genomfört isaktiviteter. Detta är då aktiviteter som genomförts utanför självaste projektansökan, utöver dessa aktiviteter vill man: upprätta mötesplatser kring delar av Umeälven, isvägar för skridskoåkning/spark och gång. Sedan har man en förhoppning om att leden ska vara anpassad för cykel, motion, snöskoter och längdskidåkning. Dessutom ska flera ny arrangemang genomföras vintertid och stort fokus ligger på att bygga upp Lyckseles varumärke som vinterstad. För att lyckas med projektet krävs en ökad samverkan mellan föreningar, näringslivet, destinationsbolag och den offentliga sektorn.