Grytsjö Fäbod

PROJEKTFAKTA

Sökande:  Greger Olofssons företag
Fond: Landsbygdsfonden
Insatsområde: Attraktiv boenderegion
Grundbudget: 188 887

Projektet är avslutat

Grytsjö fäbod är en ovanligt komplett fäbod från 1870-talet och är en av länets allra mest värdefulla fäbodmiljöer. Här finns en fäbodstuga, en lada, en mjölkbod, en bod samt en kåta bevarade. Fäbodmiljön är en av de mest kompletta och mest värdefulla fäbodmiljöerna i länet, och har stor potential att utvecklas som besöksmål för allmänheten. Byggnaderna är dock i stort behov av en kulturhistorisk renovering.

Därför vill man i projektet genomföra en ordentlig renovering av fäboden, där syftet är att förvalta och bevara en unik kulturmiljö.Detta hoppas man ska bidra till att möjliggöra framtida näringsverksamhet inom besöksnäring. Renoveringen kommer göras tillsammans med länsstyrelsens kulturmiljöenhet, antikvarisk medverkan ingår också i projektet. I samband med renoveringen kommer informationsskyltar att produceras och sättas upp samt att broschyrer och folders kommer tas fram.

I projektet kommer man att samverka med Grytsjö bygdeförening samt aktörer inom besöksnäringen i området. Man kommer också att söka samarbete med andra kulturmiljöer i området.

Våra beviljade projekt

Kommungemensamma
Arjeplog
Arvidsjaur
Dorotea
Lycksele
Sorsele
Storuman
Vilhelmina
Åsele