Vandringsled runt Örträsksjön

PROJEKTFAKTA

Sökande: Örträsk intresse och hembygdsförening
Fond: Landsbygdsfonden
Insatsområde: Attraktiv boenderegion
Grundbudget: 551 320 kronor

Friluftsliv bidrar ofta till mötesplatser och gemenskap och kan fungera som en viktig länk för nya svenskar att komma in i svenska samhället. Det kan vara lätt att ta naturen för givet och tro att den är tillgänglig för alla. Faktum är att naturen och friluftslivet kan vara svårtillgängligt för många då kvaliteten ofta är oförädlade.

Därför vill man med projektet vandringsled runt Örträsksjön tillgängliggöra området runt Örträsksjön med en vandringsled. Projektet ska bidra till att boende och besökare får möjlighet att ta del av den storslagna natur som området besitter, leden kommer gå runt hela sjön- en sträcka som idag är 25 kilometer lång.

Tanken är att leden kommer bli en förlängning av Öreälvsleden som sträcker sig genom kommunerna Nordmaling, Bjurholm och Lycksele kommun. Därför ser man också att projektet kommer vara till nytta för flera kommuner. Målet med projektet är att färdigställa en förundersökning för att skapa en vandringsled, ansöka om pengar för investeringar samt anlägga leden. Långsiktigt hoppas man att leden ska skapa en attraktiv boenderegion som gynnar företagare i området men även att området blir mer attraktivt för besökare.

Projektet väntas öppna upp möjligheterna till olika sportarrangemang i anslutning till leden i form av löpartävlingar, draghundstävlingar och skidtävlingar. Även andra arrangemang så som exempelvis Yoga vid sjön, fiskeaktiviteter, bad, musik vid sjön, ungdomsläger hoppas man ska gynnas av projektet.

Våra beviljade projekt

Kommungemensamma
Arjeplog
Arvidsjaur
Dorotea
Lycksele
Sorsele
Storuman
Vilhelmina
Åsele